top of page

Zamansız kumaş DENİM

Güncelleme tarihi: 1 Nis 2023

Zamansız kumaş DENİM


Denim kumaşı kot gibi ürünlerin yapımında kullanılan pamuklu kumaşa verilen isimdir. Üretiminde pamuk ipliği kullanıldığı için terletmeyen, sağlıklı ve dayanıklı kaba kumaşlardır.

Tarihi 17’nci yüzyıla kadar uzanır. Denim kumaşlardan ortaya çıkan moda ve ev tekstili aksesuar ürünlerinin seri üretimleri ise 1850’lerde başlar. Birçok alanda hayli beğenilir ve özellikle her yaş ve kesimden insanın vazgeçilmezi olarak giysi dolabındaki yerini alır. Anlayacağınız, zamansız kumaş denim, yaş alır lakin yaşlanmaz. Dünyanın en eski kumaşlarından biri olmakla övünür ve yüksek moda ürünü giysiler olarak tüm zamanların hikayesini taşımayı sürdürür. Hangi dönemde olursa olsun tüketicilerin vazgeçilmezler listesinde olan denim, pamuğun zarafetini ortaya çıkarmak için ideal bir kumaş türüdür. Özgün tasarımlar, farklı stillerle buluştuğunda denim ürünler sürekli dönüşerek kendini yeniler. Modası hiç geçmez. Değişir, dönüşür ve kendine hep hayran bırakır.


Tasarlamak Bir Sanattır

Modacının özgür ruhu, özgün tarzı ve hayal gücü de denimin bu yolculuğunda ona eşlik eden en önemli niteliklerdir. Çünkü sıradan bir denim kumaşı, tarzı olan özel bir denime dönüştürmek her modacının başarabileceği bir iş değildir. Özveri, sabırdan beslenir ve sabrın ince ince işlenmesi gerekir. Ayrıca tasarlanan, sadece tasarlayan için değil onu kullanacak olan için de bir üründen çok daha fazla değere sahiptir. Heyecan, tutku, masumiyet, şehvet, öfke gibi yaşama dair duygular aynı amaca hizmet eden farklı kumaş türleri gibi iç içedir.

Bunu örnekler üzerinden anlatırsam mesela sağlam ve konforlu kumaşlar olarak bilinen spandex karışımlı esnek kumaşlar daha rahat hareket kabiliyeti sağladığı için dar kesimli kot pantolon yani skinny jean’lerde sıklıkla tercih edilir. Pamuklu, keten, yün ve ipek gibi kumaş türleri de denimle birleştirilebilir. Yünün yumuşak dokusu, pamuğun zarafeti, ketenin güçlü ve feminen duruşu, ipeğin asilliği denimle birleştiğinde ortaya çıkan ürün elbette bir kıyafet tasarımından çok daha fazlası olmaktadır.


Geleneksel ve Modern

Geleneksellikle modernizm yaşamın iki öznesi olarak kendini ortaya koyar. Aynı şekilde ceketler, pantolonlar, etekler; farklı model ve kesim seçenekleriyle klasik ya da spor şıklığında geniş bir yelpazeye sahip olan denimler, çok çeşitliliğiyle yaratım sürecine oldukça katkı koymakta; hayal gücünün sınırlarını genişletmektedir. Ayrıca farklı dantel ve desen çalışmaları, boya işlemleriyle de tasarımda başka bir boyut olarak da karşımıza çıkıyor ve moda dünyasındaki popülerliği hiç azalmıyor. Denim kumaşlar üzerinde resim sanatının inceliklerini görmek de ayrıca gerçekten çok değerli. Sanat dallarının daha özeli, daha özgününü tasarlamak için el ele vermesi kıymetli. Sanat yaratıcılığını moda dünyasında da tıpkı su gibi yaşatmaya, var etmeye, dönüştürmeye, üretmeye kullanıyor.


Su Ayak İzi Neden Önemlidir?

Sanat ve su arasındaki hayati değere değinmişken sürdürülebilir doğaya karşı sorumluluklarımızla ilgili de birkaç şey söylemek istiyorum. Moda dünyasını bu konudan ayrı bir yere konumlandırmak yanlış olur. Farklı alanlarda geniş bir yelpazede kullanılan denimlerde sürdürülebilirlik faaliyetlerinin geliştirilmesi ve uygulanması gerekmektedir. Çünkü denim, doğası gereği suyu en çok kullanan alanlardan biridir ve ne yazık ki her aşamasında suya ihtiyacı olduğundan sürdürülebilirlik konusunda da en zorlanılan alanlardan biridir. Ham maddesi olan pamuğun yetiştirilme evresinden giyilecek ya da kullanılacak ürün haline getirilmesine kadar geçen süreçte denim ürünlerinin doğal su kaynaklarını oldukça fazla kullandığı bilinen bir gerçektir. Bu nedenle pamuğun üretiminden tüketim aşamasına kadar harcanan suyun miktarı, türü, nerede ve ne amaçla harcandığını gösteren su ayak izi muhakkak tespit edilmelidir; alternatif çözümler devreye sokulmalıdır.

Sürdürülebilir Çözümler

Tekstilin ana maddesi olan pamuk üretiminde çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilir uygulamaların en kısa sürede uygulanmaya başlanması gerekmektedir. Ürün, yaşam döngüsü içinde yerini almalı; atık suyun yeniden kullanımı, yenilikçi boya işlemleri, yeni yazılımlar ve teknoloji, hibrit teknolojileri konularında gereken bilinç düzeyine yükselmelidir. Hatta aksi yönde tutum ve davranışlar uluslararası düzeyde hukuki yaptırımlara maruz kalmalıdır. Biliyoruz ki bitkiye ya da toprağa göre sulama yöntemleri seçildiğinde; su ayak izi toprak yapısı açısından tespit edildiğinde hem sürdürülebilir doğaya katkı sağlanmakta hem de verimli ürünler alınmaktadır. Her tarım bitkisi için su ayak izini hesaplanarak bir plan dahilinde hareket etmek sürdürülebilir yaşamın olmazsa olmazıdır.


Sürdürülebilir Pamuk


Biliyoruz ki yenilenebilir bir kaynak olan pamuk aynı zamanda naif bir üründür ve zararlı uygulamalar karşısında savunmasızdır. Doğayı koruyarak pamuğun kalitesini arttırabilir. Nitekim dünyadaki en büyük pamuk sürdürülebilirlik programı olan Better Cotton uygulamaları buna en güzel örnek olarak tarihsel süreçteki yerini almaktadır. Sürdürülebilir pamuk programı sayesinde dünyada yüzde 14 -23 arası su tasarrufu sağlanmış; tarım ilacı kullanımında azalma olmuş; çiftçilerin bilinç düzeyi yükselmiş ve yaşam döngüsü içinde ürün hak ettiği değere kavuşmuştur.


Her canlı için doğal yaşam hakkını savunmak, su kaynaklarımızı korumak, sürdürülebilir yaşamı etkin kılmak en değerli sorumluluğumuz ve en zor sınavımızdır. Bu bilinçle dünyayı korumamız lazım.


En içten sevgi ve saygılarımla…




21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page