top of page

Gül Yolculuğu

Güncelleme tarihi: 1 Nis 2023


Gül Yolculuğu


Tarih sahnesindeki geçmişi insanlık tarihinden de eski olan gülün yaşının 200 milyon yıl öncesine kadar gittiği belirtiliyor. Araştırmalar, gülgiller familyasının zarif çiçeğinin 200 kadar doğal çeşidinin yanında 45 bini geçen kültür, melez çeşidinin olduğunu gösteriyor. Ayrıca dini, edebi ve sanat yönüyle insanlık tarihinin kültürel arka planında yer alan gül diğer çiçeklere oranla zengin bir alana da sahiptir. Sözün özü; her şeyiyle kendine hayran bırakan gül, “Çiçeklerin Kraliçesi” olarak anılmayı sonuna kadar hak ediyor. Sevgi, masumiyet, sadakat, mükemmellik, aşk, ışık, yaşam, cennet, sevinç, zarafet, bereket gibi anlamlar içeren gülü tasarımlarımda bu nedenle sıklıkla tercih ediyorum. Özellikle mitolojik hikayelerdeki yeri ve farklı inanç sistemlerindeki değeri beni etkiliyor.


Özel Olmanın Sembolü

Betimlemenin olduğu her alanda kendini özel bir yere konumlandırmayı başaran gül; kremi, yağı, suyu, parfümüyle, gönlü ferahlatan kokusuyla yaşamlarımızın içine sızmış durumda. Sadece sevgilinin elinde değil ceketimizin üzerindeki motifte, tasarladığımız kumaşlarda yahut gelin çiçeğinin içinde de hayatımızda izler bırakıyor. Bir moda tasarımcısı olarak gül motiflerinin içinde olacağı kıyafetleri büyük bir zevkle tasarlamam bu nedenle asla tesadüf değil. Sevginin olduğu kadar sessizliğin, mahremiyetin, gizliliğin ve özel olmanın sembolü de gül benim için.


Mis Kokulu Buluşma

Kimi kaynaklarda Kalp gözünün açılması” olarak da anlamlandırılan çiçek, bir anlamda dıştan içe ; yüzeyden derine aşama aşama kendini aşmayı, gelişmeyi, dönüşmeyi, olgunlaşmayı da simgeliyor. Çanak yapraklar içinde parçalı parçalı taç yapraklar, hayatlarımızın parça parça hikayelerini de sembolize ediyor. Bu yüzden gül motiflerini tasarımlarımda kullanmayı özellikle çok seviyorum. Yaratıcılık serüvenimde ilham kaynağım olarak varlığını hep hissediyorum. Gül sembollü bir kıyafet tasarlamaya başlamak mis kokulu bir buluşma anı gibi…


El Boyaması Güller

Modanın ayrılmaz bir parçasına dönüşen gül desenleri özellikle sevgiyi ve aşkı çağrıştıran kırmızı rengin çekiciliğiyle buluştuğunda ortaya bir sanat eseri çıkıyor. Sınırlı sayıda ve kişiye özel tasarlanan kıyafetlerde gülün el boyaması bir çizimle sahneye çıkması da özellikle benim için büyük bir sevinç kaynağına dönüşüyor. Bu öyle bir kaynak ki verimliliğiyle yaratıcı yönümü sürekli besliyor. Gül modası da tıpkı denimler gibi zamansız olduğundan tüm kıyafetlere naif bir şekilde işlendiğinde kendi tarzını ortaya çıkarıyor. İster günlük ister özel bir gün için tasarlanan kıyafetler için olsun gül deseninin yarattığı farklılık hemen dikkat çekecektir. Bu desenler, kıyafetinizi renklendirmeniz için güzel bir alternatif. Aklınızda bulunsun.


En içten sevgi ve saygılarımla…

337 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page